İçeriğe atla

Devinim yılı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünya'nın Devinme (Presesyon) hareketi – Dünya'nın bir günlük rotası (dünyanın beyaz oklar yönündeki hareketi) ile, eksen eğikliğinin (eksen eğikliğini gösteren kırmızı okun) bir tam dönüşü/döngüsünü (beyaz daireyi) 25765 Dünya yılında oluşturacak şekilde tamamlasıdır.
Bir jiroskopta küçük ölçekte görüldüğü gibi dönen bir nesnenin ekseninin devinimi.

Devinim Yılı, Kusursuz Yıl veya Büyük Yıl; NASA tarafından yapılan tanıma göre, 'Ekinoksun bir döngüsünün, ekliptik üzerinde tamamladığı (tahmini) 25800 Dünya Yıllık zaman Periyodudur' ve ayrıca Platon Yılı olarak da tanımlanmaktadır.[1] Kaç dünya yılı olduğu, kaynaklara göre değişkenlik gösterir.

Bir topacın hareketine benzer biçimde, Yer'in dönme ekseninin doğrultusu yavaş ve sürekli olarak, bir koni tanımlayacak biçimde, bir Devinme yaklaşık olarak 25765 yıllık bir dönemle tamamlanır. Bu hareket, temel olarak Güneş'in ve Ay'ın, çok az da diğer gökcisimlerinin, dönmekte olan Yer'in eşleğine (ekvatoruna) uyguladıkları çekim etkisiyle ortaya çıkar. Bu hareketin dışında, eksenin daha küçük hareketi olan nutasyon ve kutup hareketi vardır.[2]

Bu hareket nedeniyle, güney ve kuzey kutup noktaları yaklaşık olarak 25700 yıllık bir dönemle yer değiştirir görünür. Bu nedenle de, bugün kuzey kutup yıldızı olarak bilinen Polaris adlı yıldız, bir süre sonra kutup yıldızı olmayacak, onun yerine bu harekete bağlı olarak başka yıldızlar kutup yıldızı olacaktır.[2]

  1. ^ "Aerospace Science and Technonlogy Dictionary G Section". Hq.nasa.gov. 18 Ekim 1989. 15 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2014. 
  2. ^ a b "Ege Üniversitesi, Varol Keskin". Ege Üniversitesi. 2012. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014.